Dakkapel – vergunningsvrij
Kijk ook op onze website voor dakkapellen en nokverhogingen Dakkapel Tekening
Op de achterkant van de woning kan in veel gevallen vergunningsvrij een dakkapel opgericht worden. Er moet dan wel aan een aantal richtlijnen voldaan worden.
- de dakkapel is voorzien van een platdak
- de dakkapel heeft een maximale hoogte van 1,75 meter
- de dakkapel zit tussen de 0.5 en 1 meter vanaf de dakvoet* gemeten
- de dakkapel zit minimaal 0.5 meter vanuit de nok
- de dakkapel heeft aan weerszijden een minimale afstand van 0.5 meter tot de erfgrens
Dakkapellen met afwijkende vormen hebben altijd een vergunning nodig. Denk aan dakkapel met slepend dak, nokverhoging of nokverlegging, etc..
Dakkapellen op de zijkant van de woning zijn vergunningsvrij mist de zijkant niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd is. De dakkapel moet dan ook voldoen aan bovenstaande criteria van de dakkapel op de achterkant van de woning. Is de dakkapel naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd, dan is een vergunning noodzakelijk.
Voor een dakkapel op de voorkant van de woning is nagenoeg altijd een vergunning nodig. Tegenwoordig zijn er echter ook steeds meer gemeentes die een welstandsluw (geen redelijke eisen van welstand van toepassing) gebied hebben. Hier kan soms de dakkapel op de voorkant ook vergunningsvrij gebouwd worden.
Ons advies is om een plan te overleggen met de gemeente. Wanneer een dakkapel illegaal, dus zonder vergunning gebouwd word waar deze wel noodzakelijk was, kan de gemeente zelfs eisen dat de dakkapel verwijderd moet worden.
In het omgevingsloket is het mogelijk een vergunningscheck uit te voeren. Hier kunt u ook dmv het invullen van vragen kijken of u een vergunning nodig heeft.
Heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op zodat wij uw vragen kunnen beantwoorden.
*de dakvoet is het laagste punt van het schuine dakvlak